вівторок, 22 серпня 2017 р.

23 серпня - День Державного Прапора України


Галерея Ірина Половинка по инструкция by Slidely Photo Gallery


23 серпня відзначається День Державного Прапора України. Це свято з'явилося завдяки підписанню Л. Кучмою в 2004 році відповідного президентського указу.

Пропонуємо вам ТОП-10 цікавих фактів, які ви не знали про український прапор!

1. За Конституцією України український прапор - синьо-жовтий. Але в 1918-му році Центральна рада на чолі з першим президентом України Грушевським затвердила жовто-синій прапор.

2. Золотий, жовтий колір символізує Творця, Бога-батька і взагалі - Вищу Духовність. Синій же - це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони нею не будуть зловживати.

3. Саме таку, золото-блакитну символіку і принесли колись трипільці в часи грандіозного переселення народів з Північного Причорномор'я за три тисячоліття до н. е., в тому числі і в Індію, де вона збереглася до наших днів у первісному вигляді. Ця країна буквально вся прикрашена таким поєднання кольорів. Але там ви ніде не побачите, щоб синій колір домінував над жовтим.

4. На початку 1992 року китайська художниця Мао Мао попросила на одному мистецькому заході тодішнього президента України Леоніда Кравчука зробити все від нього залежне, щоб в тільки що виникла самостійної України перш змінили розстановку квітів на головному державному символі - синьо-жовтому прапорі. Мовляв, якщо він і далі буде залишатися таким же, то під цим поєднанням кольорів країну чекає неминуча деградація, зрада, занепад і, нарешті, крах.

5. Синій колір зверху і жовтий знизу утворюють гексаграму «Пі». Згідно з класичною китайською Книгою змін «І-цзин», - це одне з чотирьох найгірших комбінацій. Її розшифровують так: «Будьте пильні і передбачливими. Не беріться ні за одну важливу справу, тому що вона, швидше, не збудеться, ніж збудеться. Ваше оточення не розуміє вас, ви без всяких підстав сваритеся з друзями».

Тоді як зворотне розміщення кольорів, коли жовтий розташований вгорі, а синій - внизу, утворює абсолютно іншу гексаграму «Тай», яка означає: «Розквіт. Мале йде. Велике приходить. Щастя. Розвиток».

6. Українська революція 1917-го року в Києві, українізація підрозділів царської армії на фронтах Першої світової війни і на Чорноморському флоті відбувалися під жовто-блакитними, а не синьо-жовтими прапорами. Під жовто-синім прапором йшли в бій українські юнаки під Крутами.

7. Жовтий (золотий) і синій кольори використовувалися на гербі Руського королівства XIV століття. Вони також приймалися на гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і раннього нового часу.

8. У XVIII столітті козацькі прапори Війська Запорозького часто вироблялися з синього полотнища з лицарем в золотих і червлених шатах, із золотим орнаментом та арматурою.

9. У 1848 році українці Галичини використовували синьо-жовтий прапор як національний прапор.

10. Про те, що поєднання синьо-жовтих квітів властиве для України, свідчить той факт, що Данило Галицький, засновуючи на честь свого сина Лева місто Львів (перша згадка 1256 рік), подарував його жителям герб, на якому зображений золотий лев на синьому тлі.

Немає коментарів:

Дописати коментар